Relaţii bilaterale

25 de ani de relații diplomatice România – Republica Coreea

 

Activități dedicate aniversării a 25 de ani de relații diplomatice

ROMÂNIA - REPUBLICA COREEA

 

 

Vizita unei delegații de experți români în cadrul unui program inter-ministerial în Republica Coreea (15-19 iunie 2015)

 

O delegație de experți români a efectuat, în perioada 15 – 19 iunie 2015, o vizită în Republica Coreea, în scopul continuării convorbirilor la nivel inter-ministerial cu privire la tranziția țării noastre către stat democratic și cu o economie de piață funcțională. Din delegația română au făcut parte domnii profesori Vasile Secăreș și Mihail Ionescu.

Delegația română a fost primită de oficiali sud-coreeni, între care amintim vice-ministrul pentru afaceri externe, dl. Cho Tae-Yul, și directorul general pentru afaceri europene din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, dl. Park Chul-Min.

Cei doi cercetători români au împărtășit analiza cu privire la experiența României cu omologi din cadrul Academiei Naționale Diplomatice din Republica Coreea și au participat la o masă rotundă organizată cu această ocazie de prestigiosul think-tank ASAN Institute for Policy Studies.

Vizita delegației române are loc anul acesta în contextul aniversării a 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între România și Republica Coreea și are rolul de a explora modalitatea de cooperare între instituții de cercetare din ambele state pentru identificarea de puncte comune de sprijin si dezvoltare a relației strategice definite în Planul Comun de Acțiune.

 

Perichoresis - Concert aniversar  (11 iunie 2015) 

 

La 11 iunie 2015, a avut loc concertul intitulat “Perichoresis”, organizat de Hadar Contemporary Music Theater, sub patronajul Ambasadei României în Republica Coreea și sprijinul Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Coreea. Evenimentul a fost coordonat de fondatoarea Hadar Contemporary Music Theater, dna. Park Eun Hye, profesor în cadrul Ehwa Women’s Univesity. Dna. Park a contribuit activ la schimburile culturale dintre cele România și Republica Coreea, prin participarea sa la organizarea de concerte, recitaluri și schimburi de experiență cu filarmonicile din Timișoara, Craiova, Calafat și Orchestra de Cameră din Pitești.

Cu această ocazie, concertul „Perichoresis” sărbătorește puntea de legătură formată prin intermediul actului artistic și a muzicii de-a lungul unui sfert de secol de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două state. Ambasadorul României în Republica Coreea, E.S. dl. Călin Fabian, a subliniat în deschiderea evenimentului importanța pe care o au schimburile culturale în dezvoltarea relației bilaterale și a felicitat organizatorii pentru efortul depus atât în cercetarea tradițiilor și muzicii românești, cât și în promovarea acestora în Republica Coreea.

La eveniment au participat și reprezentanți ai administrației centrale a Republicii Coreea, membrii ai comunității diplomatice acreditate la Seoul și membri ai Corpului Consulilor Onorifici din Republica Coreea.

 

Nouă artiști români expun, în premieră, la Seoul (2-18 aprilie 2015) 

 

Nouă artiști români contemporani expun, în premieră, în Coreea de Sud, în cadrul expoziției Pocket Revolutions, care s-a deschis pe 2 aprilie la galeria prestigiosului centru Korea Foundation din centrul capitalei Seul. Proiectul, inițiat de curatorul Simona Nastac și Asociația Culturală Artfest, a câștigat un concurs de propuneri lansat de Korea Foundation și are loc cu sprijinul Ambasadei României la Seul și al Institutului Cultural Român.

 

Pocket Revolutions propune un exercițiu reflexiv asupra consecințelor și tensiunilor generate de Războiul Rece, la 25 de ani după căderea Cortinei de Fier, în contextul revoluțiilor politice, economice și sociale ce au transformat radical România și restul țărilor din Estul Europei. Războiul Rece și sistemele represive sunt referințe la fel de importante în istoria Coreei de Sud, marcată de diviziunea între Nord și Sud instituită în 1948, de Războiul Coreean din 1950-1953, precum și de dictaturile succesive de până în 1987.

 

Evenimentul coincide, totodată, cu aniversarea a 25 de ani de relații diplomatice între cele două țări - prilej celebrat printr-o recepție oferită de Ambasadorul României la Seoul, Dr Călin Fabian, în prezența diplomaților coreeni și străini invitați la vernisaj.

 

Expoziția prezintă lucrări de pictură, fotografie, video, instalație și poezie semnate de artiști contemporani, recunoscuți internațional pentru calitatea creației lor: Matei Bejenaru, Anca Benera și Arnold Estefan, Irina Botea, Radu Cioca, Ștefan Constantinescu, Dana Popa, Florin Dan Prodan și Șerban Savu.

 

Selecția include: documentarul video Lupta cu inerția de Matei Bejenaru, despre tradiția intelectuală și rezistența prin cultură în Iași, unde înainte de 1989 activau diverse cercuri literare în ciuda industrializării masive a orașului; publicația Materie și istorie de Anca Benera - un ghid al monumentelor istorice dispărute din București, cu fotografii de arhivă, texte de specialitate și un fotomontaj creat de Arnold Estefan după memoriile sculptorului Dimitrie Demu din cartea Le Sourire de Staline (1977); filmul Audiții pentru o revoluție de Irina Botea, ce reconstituie cu ajutorul unor tineri din Chicago revoluția difuzată la televizor în decembrie 1989; un relief de Radu Cioca, despre conceptul “omului nou” și diferitele sale reprezentări și programe estetice; cartea pop-up Epoca de Aur pentru copii de Ștefan Constantinescu; o serie de 50 de fotografii ale generației născute după 1989, portretizate de Dana Popa în diverse situații în mediul urban; instalația Șase portrete și un pulover de Florin Dan Prodan despre victimele rezistenței anti-comuniste, inspirată din volumul său de poezie Note informative despre eroi și morminte; și două lucrări de pictură de Șerban Savu ilustrând dinamica vieții moderne în orașele României post-comuniste.

 

La vernisaj, Florin Dan Prodan va susține un recital de poeme de călătorie, iar a doua zi, curatorul expoziției va modera un dialog cu publicul susținut de artiștii Matei Bejenaru și Florin Dan Prodan.  

 

Expoziția Pocket Revolutions va fi deschisă până pe data de 18 aprilie 2015.

 

Fondată în 2003 de poetul Florin Dan Prodan, Asociația Culturală Artfest, cu sediul în Suceava, organizează diverse evenimente artistice și literare precum Festivalul Internațional de Poezie și Arte Vizuale Inside Zone, Festivalul Șapte zile în Asia sau Festivalul literar româno-german Lectora. Printre parteneri se numără: Muzeul Bucovinei, Universitatea Ștefan cel Mare, Fundația Pro-Helvetia, IFA Stuttgart și Forumul Democrat al Germanilor din Bucovina. Din 2008, Asociația coordonează activitatea cenaclului Zidul de Hârtie și editează volume de literatură contemporană. De asemenea, a organizat expoziții de artă în centre culturale din România și străinătate.

 

Simona Nastac este curator și critic de artă, în prezent stabilită la Londra. A realizat expozițiile Romanian Pavilion, Under the Radar și Extravaganza la galeriile Hotshoe, Pitzhanger Manor și Oxo & Bargehouse din Londra; expoziția României la Bienala Internaţională de Artă din Praga; expoziția Paul Neagu. Muchii infinite la Muzeul de Artă din Cluj și o expoziție de artă video chineză la Muzeul de Artă Contemporană din Bucureşti, printre altele. Între 2006 - 2013 a coordonat  programele de arte vizuale, literatură, arhitectură și design la ICR Londra.   

 

Prezentarea turismului românesc și degustare de vinuri românești - 28 ianuarie 2015

Ambasada României la Seoul a organizat, la 28 ianuarie 2015, în saloanele de protocol ale misiunii diplomatice, o prezentare a turismului românesc și o degustare de vin. Invitații au fost reprezentanți ai principalelor companii de turism din Republica Coreea, jurnaliști și alți formatori de opinie din statul de reședință.

Prezentarea a avut drept punct principal vizionarea documentarului „The Mountain: Romania”, realizat  cu sprijinul misiunii diplomatice de o echipă a televiziunii KBS în luna noiembrie 2014 și difuzată de postul KBS2 la 7 decembrie 2014. Totodată, misiunea diplomatică a invitat unul dintre cei mai importanți importatori de vin românesc din Republica Coreea, care a ținut o scurtă cuvântare despre tipurile de vin românesc și a condus o degustare a vinurilor în cauză. Totodată, la eveniment a participat și dna. Eugenia Pop, proprietarul singurului restaurant românesc din Republica Coreea, Dracula’s Lounge, cu o prezentare și mostre de mâncare tradițională.

Prin discursul său de inaugurare a evenimentului, șeful misiunii diplomatice a subliniat importanța momentului de aniversare a 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între România și Republica Coreea și oportunitatea prezentată de acest an pentru dezvoltarea schimburilor interpersonale între cele două popoare, menite să ofere o mai bună înțelegere reciprocă a culturii și obiceiurilor din partea celor doi parteneri.

 

 

Acordarea titlului de “Ambasador Cultural” către doi artiști români - 14 ianuarie 2015

Urmare a unui proces îndelungat de selecție, demarat la mijlocul anului 2014, asociația culturala World Masters Committee a desemnat noi ambasadori culturali internaționali (World Masters). Ambasadorii culturali sunt artişti care păstrează şi promovează cultura şi tradiţiile naţionale, fiind recunoscuţi pentru talentul lor atât în ţara pe care o reprezintă, cât şi în mediul internaţional. World Masters Committee îşi propune facilitarea contactului dintre aceşti ambasadori culturali internaţionali şi artiştii sud-coreeni reputaţi, în scopul dezvoltării de parteneriate şi organizării de spectacole pe întreg teritoriul Republicii Coreea.

Ambasada României la Seoul a facilitat contactul asociației culturale sud-coreene cu artiști români care și-au exprimat acordul pentru a fi desemnați ambasadori culturali internaționali. În acest context, președintele World Masters Committee, dl. Kim Min Chan, și Ambasadorul României la Seoul, dl. Călin Fabian, au semnat documentele de acordare a titlului pentru reputații artiști Alexandru Tomescu și Grigore Leșe. În perioada ce urmează cei doi vor fi angrenați în proiectele desfășurate de asociația menționată și vor contribui la promovarea României în Republica Coreea.

 

Simpozionul privind Cooperarea Agricolă între România și Republica Coreea - Daegu - 16 Decembrie 2014

La 16 decembrie 2014 a avut loc la Daegu, în cadrul Universității Naționale Kyungpook, Simpozionul privind cooperarea agricolă dintre România și Republica Coreea, în marja aniversării a 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două state. Partea română a fost reprezentată de experți din partea Academiei de Științe Agricole și Silvice din București, a  Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca și reprezentanți ai organizației non-guvernamentale ”Open Bridge” din Cluj. Partea sud-coreeană a fost reprezentată de experți din partea Institutului Național de Științe Agricole și Tehnologie al Universității Kyungpook și reprezentanți ai Ministerului Agriculturii.

E.S. dl. Călin Fabian, Ambasadorul României în Republica Coreea, în calitate de invitat de onoare, a susținut un discurs pe tema ”Republica Coreea – România: 25 de ani de cooperare”. Adresa a subliniat importanța pe care o au contactele inter-personale pentru consolidarea unei relații bilaterale și a fost felicitat efortul ambelor părți de a dezvolta cooperarea începută în cursul anului 2012.

În cursul anului 2014 a fost semnat și memorandumul de înțelegere între Institutul Național de Științe Agricole și Tehnologie al Universității Kyungpook și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, ce prevede desfășurarea schimburilor periodice de studenți și demararea de proiecte de cercetare științifică în domeniul agriculturii.  

Celebrarea Zilei Culturii Naționale

21.01.2020

Ambasada a organizat la 16 ianuarie, în salonul de reprezentare al misiunii, un eveniment de diplomație publică prilejuit de aniversarea Zilei Culturii Naționale. …

Informare - Ministerul Agriculturii, Alimentației și Afacerilor Rurale al Rep. Coreea

10.01.2020

Informare primită de la Ministerul Agriculturii, Alimentației și Afacerilor Rurale al Rep. Coreea cu privire la restricționarea introducerii în Rep. Coreea a…

Invitație Ziua Culturii Naționale

09.01.2020

Ambasada României la Seoul celebrează Ziua Culturii Naționale joi, 16 ianuarie 2020. Ambasada are plăcerea să invite comunitatea românească la sediul misiunii, …

Un nou certificat de relații familiale în limba engleză

18.12.2019

Noul Certificat de Relații Familiale va fi emis începând cu 27 decembrie a.c. și va fi redactat (la cererea beneficiarului) în limba coreeană sau în limba…
  • Ambasada României la Seoul adresează recomandarea fermă tuturor cetățenilor români aflați pe teritoriul Republicii Coreea (rezidenți și turiști) de a-și înregistra prezența la misiune, prin intermediul platformei ECons, accesibilă la pagina web www.econsulat.ro
  • Ambasada României la Seoul adresează rugămintea tuturor cetățenilor români care călătoresc în Republica Coreea de a descărca aplicația ”Călătorește în siguranță”. Aplicația poate fi descărcată gratuit din ”App Store” și ”Google Play” pe orice telefon mobil de tip smartphone și oferă informații de călătorie și posibilitatea de a fi alertați, în cazul în care apar situații speciale. După instalarea aplicației se recomandă să se efectueze o actualizare a informațiilor.
  • Vă aducem la cunoștință că, prin Ordinul Ministrului Finanțelor Publice nr. 1099/2016 pentru reglementarea unor aspecte privind rezidența în România a persoanelor fizice, s-a instituit obligația ca persoanele fizice, cetățeni români, care pleacă din țară pentru o perioadă sau mai multe perioade de ședere în străinătate care depășesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, să completeze și să depună la organul fiscal central competent ”Chestionarul pentru stabilirea rezidenței fiscale a persoanelor fizice la plecarea din România". Chestionarele au ca scop respectarea prevederilor legale privind îndeplinirea obligațiilor fiscale de către persoanele fizice care pleacă din Romania și se vor depune la organul fiscal central competent, cu 30 de zile înaintea plecării din România. Chestionarele pot fi descărcate de pe site-ul ANAF: www.anaf.ro, secțiunea: asistență contribuabili, rubrica: Formulare fiscale și Ghid de completare, se completează în două exemplare și se transmit în una din următoarele modalități: - la organul fiscal de la adresa de domiciliu din România, prin poștă cu confirmare de primire; - se depun personal sau prin împuternicit, la registratura organului fiscal de la adresa de domiciliu din România; - electronic, de care contribuabilii care dețin certificat de semnătura electronică sau sunt înregistrați în serviciul Spațiul Privat Virtual. Necesitatea depunerii Chestionarului derivă din faptul că, persoanele fizice rezidente care, pentru același venit și pentru aceeași perioada impozabilă, sunt supuși impozitului pe venit atât pe teritoriul României, cât și în statul străin cu care România are încheiata o convenție de evitare a dublei impuneri, iar respectiva convenție prevede ca metodă de evitare a dublei impuneri metoda creditului fiscal, au dreptul la deducerea din impozitul pe venit datorat în România a impozitului plătit în străinătate. Persoana fizică rezidentă română, cu domiciliul în România, care dovedește schimbarea rezidenței într-un stat cu care România nu are încheiată convenție de evitare a dublei impuneri completează Chestionarul și este obligată în continuare la plata impozitului pe veniturile obținute din orice sursă, atât din România, cât și din afara României, pentru anul calendaristic în care are loc schimbarea rezidenței, precum și în următorii 3 ani calendaristici. În conformitate cu prevederile art. 336, alineatul 3^1 din Codul de procedură fiscală constituie contravenție si se sancționează cu amendă de la 50 la 100 lei, nedepunerea în termen a Chestionarelor pentru stabilirea rezidenței fiscale, de către persoanele fizice obligate potrivit Codului fiscal. Această sancțiune se va aplica pentru faptele săvârșite după data de 1 ianuarie 2018. Pentru a veni în ajutorul contribuabililor, Agenția Națională de Administrare Fiscală, a publicat pe site „Ghidul pentru stabilirea rezidentei fiscale,,. Pentru mai multe informații, se poate accesa următorul link: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Ghid_StabilireaRezidenteiFiscale_Editie2017.pdf .