Promovare şi cooperare economică

Actualităţi economice

Promovarea vinului românesc la Seoul în cadrul târgului SIWSE 2016

Data: 23.04.2016

În perioada 21-23 aprilie 2016 s-a desfăşurat la Seoul, în cadrul complexului expoziţional COEX, a paisprezecea ediţie a târgului internaţional de vinuri şi băuturi alcoolice SIWSE, cel mai important eveniment de promovare a vinurilor din Republica Coreea.

La acest târg, promovat de către Asociaţia vinurilor din Republica Coreea şi Primăria Seoul, au participat firme producătoare de vin şi băuturi alcoolice din Europa (România, Franţa, Spania, Italia, Grecia, Slovacia, Bulgaria, Ungaria, Republica Moldova), Chile, SUA, Canada, Argentina, Africa de Sud, Bolivia, Australia şi Noua Zeelandă precum şi companii locale importatoare şi distribuitoare de vinuri. Din rândul ţărilor europene au participat cu pavilion naţional Italia, Grecia şi Republica Moldova.

Prin prisma bunelor relaţii avute cu organizatorul evenimentului (compania Korea International Exhibition Co ltd.), BPCE Seoul a obţinut un stand cu titlu gratuit la SIWSE 2016 pentru Ambasada României. România a fost reprezentată la târg de trei producători români de vinuri : Senator Wine (cu stand propriu), Budureasca şi Lacerta (care au expus în standul Ambasadei). Alături de acestea au participat şi companiile sud-coreene YEONJEWEL (importator Borsec) şi Globiztrade (importator Biborţeni), care şi-au expus produsele în standul Ambasadei.

Pe toata durata expoziţiei standurile expozanţilor români au fost vizitate de numeroşi oameni de afaceri sud-coreeni, prilej cu care au fost degustate întreaga gamă de sortimente de vinuri oferite. Au fost prezentate vinuri din categoria premium, atât soiuri tradiţionale româneşti (Fetească Albă, Fetească Neagră, Tămâioasă Românească), cât şi internaţionale (Pinot Noir, Merlot, Shiraz, Cabernet Sauvignon, Chardonnay etc.). Companiile au oferit celor interesaţi numeroase materiale promoţionale şi au purtat discuţii cu importatori şi distribuitori locali de vinuri. Toate vinurile româneşti expuse au fost apreciate de către participanţi, existând premizele semnării unor contracte în perioada următoare de timp.

 

Acţiune de promovare a vinului românesc la Seoul - 20 aprilie 2016

Data: 20.04.2016

În continuarea acţiunilor de promovare a vinului românesc pe piaţa sud-coreeană, la sediul misiunii de la Seoul a fost organizată la 20 aprilie 2016 o degustare de vinuri la care au participat companiile Budureasca şi Lacerta.

În faţa unei asistenţe formată din peste 40 de oameni de afaceri sud-coreeni au fost prezentate vinuri din categoria premium, trei fiind din sortimentele de vinuri Budureasca (Tămâioasă Românească, Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon) şi două din cele ale companiei Lacerta (Burgund Royal şi Pinot Noir). Vinurile au fost apreciate de către participanţii prezenţi, care au fost încântăţi să descopere calităţile acestora.

Ca şi la evenimentul precedent organizat de Ambasadă (28 martie 2016) o atenţie specială a fost acordată soiurilor tradiţionale româneşti, care în opinia experţilor din domeniu prezenţi (importatori, reprezentanţi din zona HORECA, somelieri, blogeri) au mari şanse de pătrundere pe piaţa locală în viitorul apropiat.

Reprezentanţii Budureasca şi Lacerta au informat audienţa atât despre vinurile prezentate precum şi despre cele ce vor fi expuse la Târgul intenaţional de vinuri şi băuturi alcoolice de la Seoul (SIWSE, 21-23 aprilie 2016), unde vor participa în cadrul standului Ambasadei României de la Seoul, obţinut cu titlu gratuit de BPCE Seoul de la organizatori. Contactele cu companiile locale prezente vor continua atât la târg cât şi în cadrul unor întâlniri separate, existând premizele încheierii unor contracte.

 

Acţiune de promovare a vinului românesc la Seoul

Data:28.03.2016

La 28 martie 2016, a avut loc la sediul Ambasadei României de la Seoul, o acţiune de prezentare şi degustare a vinurilor companiei româneşti Senator Wine. La acest eveniment au participat peste 50 de oameni de afaceri sud-coreeni, majoritatea importatori şi distribuitori de vinuri, precum şi somelieri renumiţi pe plan local. Din partea presei au participat jurnalişti ai publicaţiilor Korea Herald, Seoul Times, Korea Times şi ai revistei de specialitate Wine Magazine, care vor face reportaje despre această acţiune. Au fost prezentate vinuri albe şi roşii tradiţionale româneşti din gama Fetească Albă, Tâmâioasă Românească, Fetească Neagră (3 tipuri, dintre care două organice) şi Băbească Neagră. Participanţii au apreciat calitatea vinurilor oferite spre degustare, un impact deosebit avându-l vinurile organice româneşti, prezente pentru prima dată pe piaţă. O parte dintre importatorii prezenţi şi-au manifestat interesul de a începe negocieri cu delegaţia Senator Wine, prezentă la eveniment, în vederea derulării unor operaţiuni de import, sens în care zilele următoare vor avea loc întâlniri preliminare. Această acţiune a fost prima dintr-o serie de evenimente de promovare a vinului românesc pe piaţa sud-coreeană pe care misiunea de la Seoul le va organiza anul acesta, următorul eveniment urmând să aibe loc în marja Târgului Internaţional de Vinuri şi Băuturi Alcoolice de la Seoul (SIWSE, 21-23 aprilie 2016), unde BPCE Seoul a obţinut un stand cu titlu gratuit pentru Ambasada României şi la care şi-au anunţat, până în prezent, participarea doi producători români.

 

Participare reprezentant BPCE Seoul la Forumul de afaceri cu tema “Cooperarea economică internaţională dintre Uniunea Europeană şi Republica Coreea”

Data:26.02.2016

La acest eveniment, organizat la hotelul Park Hyatt din Busan de către Camera de Comerţ a Uniunii Europene din Republica Coreea (ECCK) şi universitatea Dong A din Busan, audienţa a fost formată din peste 50 de reprezentanţi din rândul autorităţilor locale, Camerei de Comerţ şi Industrie Busan, companiilor membre ECCK şi mass media.

Forumul a fost deschis de către ANH, Young Shin, directorul filialei din Busan al ECCK, care a subliniat importanţa realizării unor astfel de acţiuni, care pot da un nou impuls dezvoltării relaţiilor economice dintre Republica Coreea şi UE, punând accent pe prevederile Acordul de liber schimb semnat de cele două părţi, care în opinia sa nu este valorificat în totalitate. A menţionat că UE este un partener important al Republicii Coreea, faţă de care interesul oamenilor de afaceri din Busan a crescut în ultima perioadă. ECCK a dorit ca prin participarea la acest eveniment, membri săi să-şi facă o imagine mai exactă asupra stadiului şi potenţialului cooperării dintre Republica Coreea cu trei ţări din Europa Centrală şi de Est (Cehia, Polonia şi România), state de destinaţii a numeroase investiţii sud-coreene în ultimii ani.

Reprezentantul BPCE Seoul a susţinut o alocuţiune, însoţită de o prezentare Power Point a mediului de afaceri şi investiţional din România, oferind participanţilor date recente privind evoluţia economiei româneşti şi a comerţului bilateral, subliniind principalele investiţii sud-coreene din România. Folosind elemente din materiale primite de la MECRMA, precum şi din propria documentare, consilierul român a insistat asupra mediului investiţional favorabil existent în ţara noastră (5 ani consecutivi de creştere economică, din care ultimii 3 ani cu o rată de peste 3% şi un vârf de 3,7% în 2015, când s-a înregistrat unul dintre cele mai înalte ritmuri de creştere a PIB din UE 28, intrarea în vigoare a noului cod fiscal, neimpozitarea profitului reinvestit etc.), existenţa unor importante oportunităţi de investiţii în România, care poate deveni o poartă de intrare în UE şi nu numai, a produselor sud-coreene, realizate în ţara noastră, exprimându-şi disponibilitatea de a oferi potenţialilor investitori alte informaţii de interes, precum şi posibilitatea de a-i pune în contact cu instituţiile româneşti responsabile. În alocuţiunea sa, Sorin TOADER a scos în evidenţă trendul ascendent al relaţiilor bilaterale înregistrat în ultimii ani, fapt care a permis Republicii Coreea să devină cel de al doilea partener comercial al României în Asia, devansând Japonia şi India. A informat participanţii despre intenţia misiunii de la Seoul de a organiza două evenimente promoţionale la Busan în prima jumătatea a acestui an şi anume un seminar de afaceri de promovare a industriei alimentare româneşti (cu ocazia misiunii economice a ANAMOB în Republica Coreea, iunie 2016) şi a unei prezentări de vinuri şi ape minerale româneşti (împreună cu importatorii locali şi cu sprijinul Consulului onorific al României la Busan).

 

Expoziție produse românești - Ambasada României la Seoul

Data:11.02.2016

La 11 februarie 2016 a avut loc inaugurarea unei miniexpoziţii de produse alimentare româneşti în cadrul oficiului diplomatic de la Seoul, acţiune ce face parte din strategia Ambasadei de intensificare a promovării produselor tradiţionale româneşti pe piaţa sud-coreeană.

Cu sprijinul importatorilor locali YEONJEWEL & INC (apa minerală carbogazoasă Borsec), DELAMORE F&B Holding (apă minerală carbogazoasă Biborţeni), WINE LAND (vinuri Domeniile Săhăteni şi Crama Ceptura), precum şi a companiilor româneşti BOROMIR (cozonaci, prăjituri, covrigei), ORLANDO (alune, seminţe) şi PHOENIXY (pufuleţi) au fost expuse produse alimentare româneşti, recent introduse pe piaţa locală sau care se află într-un stadiu avansat de negociere. Exponatele sunt însoţite de materiale promoţionale ale companiilor româneşti prezente. De asememea, mai sunt prezentate cataloage şi oferte de export ale altor exportatori români din baza de date a BPCE Seoul.

Această expoziţie se adresează în special autorităţilor şi comunităţii de afaceri sud-coreene, mass-media locală precum şi altor oficii diplomatice de pe plan local, care vor avea ocazia să primească informaţii referitoare la calităţile şi tradiţiile produselor româneşti.

În acelaşi timp se doreşte şi sprijinirea companiilor româneşti potenţial exportatoare în Republica Coreea, care datorită costurilor relativ ridicate nu pot fi prezente mai des la acţiunile promoţionale pe această piaţă.

Misiunea de la Seoul şi-a propus ca această expoziţie să aibe un caracter permanent, sens în care va solicita companiilor interesate să reîmprospăteze exponatele pentru a fi în termen de valabilitate, iar pentru viitorul apropiat intenţionează să o extindă prin prezentarea şi a unor produse din alte domenii specifice pentru ţara noastră cum ar fi artizanat, confecţii, cosmetice, bijuterii, turism şi fotografie. În acest sens, în perioada următoare de timp vor fi lansate invitaţii de participare cu exponate la nivelul asociaţiiilor profesionale de ramură şi camerelor de comerţ judeţene.

De menţionat, că această miniexpoziţie poate constitui şi o bază pentru participarea cu exponate la târgurile şi expoziţiile internaţionale la care Ambasada, prin BPCE Seoul, obţine standuri gratuite, în baza bunelor relaţii cu instituţiile organizatoare.

Celebrarea Zilei Culturii Naționale

21.01.2020

Ambasada a organizat la 16 ianuarie, în salonul de reprezentare al misiunii, un eveniment de diplomație publică prilejuit de aniversarea Zilei Culturii Naționale. …

Informare - Ministerul Agriculturii, Alimentației și Afacerilor Rurale al Rep. Coreea

10.01.2020

Informare primită de la Ministerul Agriculturii, Alimentației și Afacerilor Rurale al Rep. Coreea cu privire la restricționarea introducerii în Rep. Coreea a…

Invitație Ziua Culturii Naționale

09.01.2020

Ambasada României la Seoul celebrează Ziua Culturii Naționale joi, 16 ianuarie 2020. Ambasada are plăcerea să invite comunitatea românească la sediul misiunii, …

Un nou certificat de relații familiale în limba engleză

18.12.2019

Noul Certificat de Relații Familiale va fi emis începând cu 27 decembrie a.c. și va fi redactat (la cererea beneficiarului) în limba coreeană sau în limba…
  • Ambasada României la Seoul adresează recomandarea fermă tuturor cetățenilor români aflați pe teritoriul Republicii Coreea (rezidenți și turiști) de a-și înregistra prezența la misiune, prin intermediul platformei ECons, accesibilă la pagina web www.econsulat.ro
  • Ambasada României la Seoul adresează rugămintea tuturor cetățenilor români care călătoresc în Republica Coreea de a descărca aplicația ”Călătorește în siguranță”. Aplicația poate fi descărcată gratuit din ”App Store” și ”Google Play” pe orice telefon mobil de tip smartphone și oferă informații de călătorie și posibilitatea de a fi alertați, în cazul în care apar situații speciale. După instalarea aplicației se recomandă să se efectueze o actualizare a informațiilor.
  • Vă aducem la cunoștință că, prin Ordinul Ministrului Finanțelor Publice nr. 1099/2016 pentru reglementarea unor aspecte privind rezidența în România a persoanelor fizice, s-a instituit obligația ca persoanele fizice, cetățeni români, care pleacă din țară pentru o perioadă sau mai multe perioade de ședere în străinătate care depășesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, să completeze și să depună la organul fiscal central competent ”Chestionarul pentru stabilirea rezidenței fiscale a persoanelor fizice la plecarea din România". Chestionarele au ca scop respectarea prevederilor legale privind îndeplinirea obligațiilor fiscale de către persoanele fizice care pleacă din Romania și se vor depune la organul fiscal central competent, cu 30 de zile înaintea plecării din România. Chestionarele pot fi descărcate de pe site-ul ANAF: www.anaf.ro, secțiunea: asistență contribuabili, rubrica: Formulare fiscale și Ghid de completare, se completează în două exemplare și se transmit în una din următoarele modalități: - la organul fiscal de la adresa de domiciliu din România, prin poștă cu confirmare de primire; - se depun personal sau prin împuternicit, la registratura organului fiscal de la adresa de domiciliu din România; - electronic, de care contribuabilii care dețin certificat de semnătura electronică sau sunt înregistrați în serviciul Spațiul Privat Virtual. Necesitatea depunerii Chestionarului derivă din faptul că, persoanele fizice rezidente care, pentru același venit și pentru aceeași perioada impozabilă, sunt supuși impozitului pe venit atât pe teritoriul României, cât și în statul străin cu care România are încheiata o convenție de evitare a dublei impuneri, iar respectiva convenție prevede ca metodă de evitare a dublei impuneri metoda creditului fiscal, au dreptul la deducerea din impozitul pe venit datorat în România a impozitului plătit în străinătate. Persoana fizică rezidentă română, cu domiciliul în România, care dovedește schimbarea rezidenței într-un stat cu care România nu are încheiată convenție de evitare a dublei impuneri completează Chestionarul și este obligată în continuare la plata impozitului pe veniturile obținute din orice sursă, atât din România, cât și din afara României, pentru anul calendaristic în care are loc schimbarea rezidenței, precum și în următorii 3 ani calendaristici. În conformitate cu prevederile art. 336, alineatul 3^1 din Codul de procedură fiscală constituie contravenție si se sancționează cu amendă de la 50 la 100 lei, nedepunerea în termen a Chestionarelor pentru stabilirea rezidenței fiscale, de către persoanele fizice obligate potrivit Codului fiscal. Această sancțiune se va aplica pentru faptele săvârșite după data de 1 ianuarie 2018. Pentru a veni în ajutorul contribuabililor, Agenția Națională de Administrare Fiscală, a publicat pe site „Ghidul pentru stabilirea rezidentei fiscale,,. Pentru mai multe informații, se poate accesa următorul link: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Ghid_StabilireaRezidenteiFiscale_Editie2017.pdf .